Het rendement van een eigen bedrijfsplatform

Het is een cliché, maar desalniettemin waar: de meeste kennis van de organisatie ligt in de organisatie. De snelheid waarin een organisatie deze kennis kan oproepen is bepalend voor het stijgen of dalen van haar bedrijfsprestaties. Een webapplicatie als bedrijfsportaal laat organisaties op een slimme en efficiënte manier samenwerken en kennis delen, waardoor er meer kennisparaatheid ontstaat. En daar wil ik daar graag iets meer over vertellen!

Jarno Rutjes

JarnoBusiness Director | Management

5c7825972c494a_rendement.jpg

Kennisparaatheid

Binnen elke branche wil iedereen zich kunnen onderscheiden en de focus ligt hier dan vaak op het positioneren van het merk, de communicatiemix en het aanpassen van het product of de dienst. Wat echter vaak nogal wordt onderschat is de invloed die eigen werknemers hebben op het onderscheidende imago van een organisatie. De kennis van de werknemers over de organisatie en de betreffende branche is van enorme waarde voor de organisatie.

Het optimaliseren van kennisdeling heeft een positief effect op de kennisparaatheid binnen de organisatie. Kennisparaatheid heeft betrekking op de snelheid waarin expertises en onderscheidende waarden van de organisaties ingezet kunnen worden.

5c6e658a74531blog-jarno-1-1587475911.png

De organisatie als oceanische ijsberg

Wanneer een argeloze toerist vanaf een schip naar een ijsberg kijkt, dan zal hij zeggen: “zo dat is een grote ijsberg!”. Wat hij vaak niet realiseert is dat hij letterlijk en figuurlijk nog maar het topje van de ijsberg heeft gezien (10%). Onder het water schuilt zich namelijk nog de overige 90% van de ijsberg, die hij niet heeft kunnen waarnemen.

Zonder duikuitrusting zal hij nooit het grotere geheel kunnen waarnemen en zal hij argeloos blijven. Voor de ultieme ervaring zal hij dus moeten gaan duiken, zodat hij een goede waarneming kan maken van de ijsberg. Deze waarneming zal dan echt impact hebben op zijn ervaring en eenmaal thuis zal hij vastberaden zijn om deze ervaring met iedereen te delen. De toerist is niet langer meer argeloos.

De ijsberg staat als metafoor voor de kennis binnen een organisatie. Hierbij moet je de gehele ijsberg zien als alle kennis die aanwezig is binnen de organisatie. Het schip vormt het kantoor en de toeristen zijn de werknemers van de organisatie. Zonder handige tools zullen werknemers in veel gevallen maar geringe kennis van de organisatie kunnen waarnemen en delen.

Maak kennis zichtbaar met een handige tool en realiseer kennisparaatheid!

5c6e659c40b9fblog-jarno-2.png

Een webapplicatie als bedrijfsportaal

Er bestaan al best veel applicaties die organisaties helpen bij het opslaan en delen van kennis. Denk aan projectmanagement apps, cloud toepassingen voor het delen van documenten en bijvoorbeeld applicaties voor (sociale) interactie tussen werknemers.

Echter is het vaak niet efficiënt om in allerlei verschillende applicaties te moeten werken om bepaalde kennis te kunnen delen en vergaren. Tevens heeft elke organisatie vaak weer specifieke wensen die niet als functie aanwezig zijn in een bepaalde app. Vaak betekent dit dat een nieuwe applicatie veel zal worden gebruikt en dat een andere applicatie aan populariteit verliest. Deze versplintering van kennisparaatheid is zeer onwenselijk, want indirect heeft dit veel invloed op de bedrijfsprestaties van een organisatie.

5c6e65ae340b1blog-jarno-3-min.gif

Voor veel organisaties is een maatwerk webapplicatie als bedrijfsportaal dan ook de beste oplossing om meer kennisparaatheid te realiseren (de duikuitrusting voor uw bedrijf). Dit bedrijfsportaal moet wel mee kunnen veranderen met de toekomstige ontwikkelingen binnen de organisatie (schaalbaarheid). Enkele voorbeelden van functies die zo’n bedrijfsportaal kan hebben:

De planning beheren en bekijken

Alle medewerkers inzicht bieden in de actuele voortgang en status van lopende projecten en werkzaamheden. Dit voorkomt veel onnodige (ruis) communicatie. Eventueel zijn uitbreidingen denkbaar om de eindklant ook (beperkt) inzicht te geven in voortgang.

Inzichtelijke managementinformatie (dashboard met statistieken)

De meest waardevolle informatie voor het management strak gevisualiseerd binnen het platform.

Documenten delen

Alle essentiële documenten altijd bij de hand voor alle medewerkers, samen altijd de meest actuele versie.

Eenvoudig een vervanger regelen

Een vervangingsmodule om collega’s te verzoeken om in te laten vallen wanneer men helaas verhinderd is.

Berichten pushen naar collega's (mobiele pushberichten)

Bij urgente mededelingen of nieuws snel alle collega’s mobiliseren.

Shareboard voor collega's (sociaal intranet)

Een online prikbord waarbij zowel kennis kan worden gedeeld; denk dan aan artikelen en inspirerende videos, of bijvoorbeeld sociale initiatieven: "iemand zin om als bedrijf mee te doen samen aan de hardloopwedstrijd?".

Agenda voor evenementen, cursussen en andere highlights

Op deze evenementen kan direct worden ingeschreven door de gebruiker wat veel administratieve rondslomp voorkomt. Met een druk op de knop kan de medewerker zich inschrijven voor een bedrijfsuitje, cursus of verjaardagsborrel.

Bedrijfsportfolio beheren en bekijken

Het inzichtelijk maken van lopende werkzaamheden en cases, dit kan ook perfect gepresenteerd worden aan potentiële klanten tijdens een bedrijfspresentatie.

Smoelenboek

Bij grotere organisaties is het van belang dat medewerkers elkaars specialiteiten goed weten te benutten en het zichtbaar maken van deze specialiteiten is de eerste stap! Maak kennis, verantwoordelijkheden en specialiteiten zichtbaar voor iedereen.

Cube heeft ervaring met het ontwikkelen van dergelijke webapplicaties als bedrijfsportaal en kan daardoor ook actief meedenken over de invulling van uw webapplicatie. Bent u nieuwsgierig hoe een maatwerk webapplicatie uw bedrijfsprestaties kunnen laten stijgen, doordat medewerkers beter en efficiënter samenwerken? Wij komen graag langs om met u de verschillende mogelijkheden te bespreken!