De pilaren van productiviteit binnen onze jonge, professionele organisatie

Wij nuchtere Nederlanders zijn door de eeuwen heen altijd al een land geweest met een goede arbeidsproductiviteit. Terwijl we van alle OESO-landen gemiddeld de minste uren in een werkweek hebben zitten. Dit komt onder andere door een hoge participatiegraad, vele handen maken licht werk. Bij Cube maken we dan ook gebruik van de juiste combinatie full- en parttimers met de benodigde kennis.

Bob ten Vergert

BobTest Engineer | Security & Privacy Officer

5c6e61f3d908cIMG_5553-1.jpg

Met name de afgelopen twintig jaar zijn er honderden verschillende structuren, strategieën en modellen bedacht om zo productief mogelijk te werk te gaan met een organisatie. Onze mix van moderne maatstaven en oudere beter bewezen benaderingen, zorgt voor een unieke werksfeer met bijbehorende productiviteit.

Als kersverse werknemer van Cube wil ik in dit blogbericht de tijd nemen om je in te lichten over alle praktijken die we hanteren om niet onder de druk te bezwijken.

Structuur en programmatuur

Een duidelijke structuur is voor elk mens prettig, weten waar je aan toe bent en bij welke persoon je wezen moet. Dit zorgt voor rust aangezien er weinig situaties zijn waarin je vragen hebt over de te nemen handeling.

Maandagochtend starten we, met het hele bedrijf sterk, tegenover de grote whiteboards. Gezamenlijk wordt gekeken naar wat wijsheid is met betrekking tot de personeelsverdeling over de verschillende projecten. Wie gaat deze week waar aan werken en hoe denkt die persoon deze taken te kunnen verrichten. Met behulp van post-its wordt zo een begrijpelijk overzicht gemaakt. Dit is ook het ultieme moment om moeilijkheden en uitdagingen te bespreken en gezamenlijk op te lossen.

Op deze manier hebben we een scrum-achtige opzet van de week en weten we precies welke projecten momenteel ontwikkeld worden. Elk project krijgt vervolgens een vaste projectmanager en deze persoon heeft de vrijheid zijn team in te richten naar de benodigdheden van de klus.

Dan komt eindelijk de kern van scrum om de hoek kijken, gegoten in de Trello app. Deze applicatie maakt eenvoudige visualisaties van wat er nog gedaan moet worden, waar momenteel aan gewerkt wordt en wat klaar is. Deze digitale representatie is erg handig aangezien de bevoegde werknemers samen in deze to-do list kunnen werken samen met de klant. Ook zie je in een oogopslag wie momenteel met wat bezig is of waarbij iemand hulp nodig heeft.

Screenshot-2020-04-21-at-15.46.52.png

Op deze manier houden we overzicht over onze projecten, weten we de status en zien we in een klap wat er nog gedaan moet worden.

Één ruimte, één team

Onze werkvloer bestaat uit een centrale ruimte waar elke werknemer een eigen plek geniet aan één grote houten tafel. Cube huist in een oude gerenoveerde fabriekshal van 252 m2 op de bovenste etage. Doordat iedereen aan een tafel zit is het makkelijk communiceren en elkaar te hulp schieten. Een keer goed afzetten en je rolt drie beeldschermen verder om eventjes wat uit te leggen.

Ondertussen zijn er al twee kleinere tafels bijgekomen om al ons talent te huisvesten in deze hal. Omdat iedereen binnen het bedrijf op een lijn zit met elkaar, letterlijk en figuurlijk, ontstaat er een amicale en informele sfeer.

Daarnaast lopen er nog een aantal relaties binnen het bedrijf die te beschrijven zijn als meester-leerling. De ervaren programmeurs en designers zijn gekoppeld aan nieuwe krachten met minder ervaring op deze vlakken. Door een vaste vraagbaak te hebben kom je niet snel vast te zitten en ontstaat ook een vorm van verantwoordelijkheidsgevoel.

Op deze manier loopt er continu kennis van de prof naar zijn pupil én wordt ons team als geheel steeds competenter.

Afleiding is king

Het bouwen van websites is een precies karwei waarbij we uren turen op pixels, code en koppelingen. De juiste vorm van afleiding kan ontzettend bijdragen aan een frisse blik en productiviteit. Op onze werkvloer staat een tafelvoetbaltafel waar we fanatiek onze frustraties op uitoefenen. Deze activiteit is niet alleen goed voor een korte, opkikkerende, pauze maar ook voor teambuilding.

Er ontstaan semi vaste teams en uiteraard is er een whiteboard vrij gemaakt om de wekelijkse score bij te kunnen houden. De weekwinnaar is telkens de trotse bezitter van een daadwerkelijke beker!

Tijdens de lunch gaan we net zo te werk als gedurende de dag. Met z’n allen aan één grote tafel. Zo ontstaan er ook geen kleine groepjes of mensen die alleen zitten en stimuleren we een groepsdialoog.

Screenshot-2020-04-21-at-15.47.32.png

De vrijdagmiddagborrel is natuurlijk beter bekend en wordt bij een groot aantal bedrijven gebruikt om wat samenhang te creëren. Dit resulteert bij ons meestal in een paar bakjes bier, een paar potjes tafelvoetbal en geouwehoer op de werkvloer.

Bob @ Cube

Als het nieuwste bloed in het bedrijf was mij gevraagd een stukje te schrijven over het werkklimaat bij Cube. Dit past voor mijn gevoel ook goed bij de teamgedachte van het geheel. We hebben geen bloggers of vaste schrijvers maar werknemers die een stukje toelichten over ons proces. Iedereen draagt zijn steentje bij.

Met mijn blog hoop ik een goed beeld te hebben verschaft van de strakke aanpak van ons vak, de informele leer sfeer en onze pauze praktijken. Ik zie een paar collega’s naar de tafel lopen dus ik sluit snel af om me daar bij aan te knopen.

Even tijd voor voetbal!